Bijt je vast in mondgezondheid

bijt-je-vast-in-mondgezondheid

Je tanden goed poetsen, en dagelijks met flosdraad en ragers aan de slag gaan, zorgt niet alleen voor een lekker frisse mond. Veel belangrijker nog is dat het bijdraagt aan je gezondheid, en het risico op ziektes als reuma, longontsteking en diabetes vermindert. Daarom: Bijt je vast in mondgezondheid.

Daarover ging mijn leefstijlpraatje bij de radio afgelopen zaterdag. Want op 20 maart is het Internationale Dag van de Mondgezondheid.

Speeksel

Om een frisse adem te hebben, zou je een muntsnoepje kunnen gebruiken. Dat maskeert vast wel een onfrisse geur als je iets sterk geurend gegeten of gedronken hebt. Maar het helpt niet om je mond schoon te houden. En ook niet om je spijsvertering een goede start te geven. Je speeksel is lichaamseigen weefsel dat je goed moet onderhouden. Er zitten namelijk enzymen in die al in je mond beginnen met de koolhydraten uit je voedsel af te breken. Als dat niet goed verloopt, heeft dat gevolgen voor de rest van je spijsvertering.

Ontsteking

Goed rageren en flossen kan tandvleesontsteking voorkomen. Sommige mensen merken niet eens dat hun tandvlees ontstoken is (omdat ze steeds minder goed poetsen of vermijden dat het gaat bloeden met rageren en flossen). Toch kan tandvleesontsteking ziektes als reuma, diabetes, longontsteking, en zelfs vroeggeboorte in de hand werken.

Kauwen

Ook je tanden en kiezen goed gebruiken, is goed voor de rest van ja lichaam. Zo heeft onderzoek aangetoond dat kauwen een rechtstreeks verband houdt met de hersenfunctie; het houdt je brein actief. Dus niet enkel je fysieke maar ook je cognitieve functies varen wel bij vers en gevarieerd voedsel als fruit, noten, rauwe groenten, en ander voedsel waar je goed moet op kauwen.

Ik zou zeggen: vermijd gemaksvoedsel en schuif niet zomaar een prakje naar binnen.

Kom op…even doorbijten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Made with love by I-Von. All rights Reserved.