Eenzaamheid dodelijker dan tabak en alcohol

eenzaamheid-is-dodelijker-dan-tabak

Eerder studies hebben al aangetoond dat mensen die een rijk sociaal leven hebben, in het algemeen langer leven dan mensen die dat niet hebben. Maar uit recent onderzoek blijkt dat eenzaamheid twintig procent dodelijker is dan roken, en twee keer dodelijker dan drinken.

‘Eenzaamheid is een van de urgentste problemen van de samenleving’, betoogt de Duitse psychiater Manfred Spitzer. In een interview met Trouw, zet hij uiteen waarom hij eenzaamheid als een echte ziekte beschouwt. ‘Eenzame mensen lijden echt pijn’, zo is zijn motivatie.

Liever dronken dan eenzaam?

Wie denkt hiermee een excuus te hebben om te blijven roken en/of drinken, houdt natuurlijk zichzelf voor de gek. Roken en drinken zijn bewezen als een leefstijl die het leven aanzienlijk verkort. Alleen blijkt eenzaamheid nog hoger te scoren.

Wat dan wel?

Ander onderzoek, namelijk over het ervaren van geluk, toont aan dat ‘er toe doen’ een grote bepalende factor is in het ervaren van geluk. Zingeving dus. Als je iets voor een ander doet, word je daar zelf ook een stukje gelukkiger van. Dat kan al beginnen met een compliment geven aan anderen. Dat betekent dat je niet heel sterk, slim, vitaal of sociaal hoeft te zijn om iets voor anderen te doen. Iedereen kan het!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Made with love by I-Von. All rights Reserved.